Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Λονδίνο: Νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την τρομακτική πυρκαγιά


Τουλάχιστον έξι νεκρούς αφήνει πίσω του ο πύρινος εφιάλτης που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα 24ώροφο κτίριο κατοικιών, στο δυτικό Λονδίνο, στο οποίο υπάρχουν ακόμη εστίες φωτιάς τις οποίες επιχειρούν να σβήσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που βρίσκονται στο σημείο. 
Video: Πύρινος εφιάλτης στο Λονδίνο: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενο ουρανοξύστη




Αυτός είναι ο πρώτος επίσημος απολογισμός από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία ωστόσο εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών πρόκειται να αυξηθεί, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά παιδιά. Μια γυναίκα, σύμφωνα με το reuters, έχασε τα δύο από τα έξι της παιδιά στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο κτίριο, ενώ άλλη φέρεται, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, να πέταξε το παιδί της από το παράθυρο για να το σώσει.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω έξι θανάτους, μέχρι αυτή τη στιγμή, αριθμός που είναι πολύ πιθανό να ανέβει τις προσεχείς ημέρες», τόνισε ο διοικητής Στούαρτ Κάντι, ο οποίος έκανε επίσης λόγο και για πολλούς τραυματίες. Οι ιατρικές υπηρεσίας της Βρετανίας μιλούν για τουλάχιστον 74 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε πέντε νοσοκομεία της χώρας, και 20 εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Latest statement re fire at . Call Casualty Bureau if concerned about a loved one or if they've been found safe 0800 0961 233


Οι φόβοι για την αύξηση του αριθμού των νεκρών εντείνονται καθώς πολλοί από τους ενοίκους των 130 διαμερισμάτων του Γκρένφελ Τάουερ, παραμένουν αγνοούμενοι από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά.


«Πολλοί άνθρωποι είναι αγνοούμενοι. Ορισμένοι μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο σε γείτονες και φίλους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει πως θα δοθούν οι απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από την καταστροφική πυρκαγιά, αναφορικά με την ασφάλεια των ενοίκων αντίστοιχα μεγάλων κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στο Λονδίνο.




«Βαθιά θλίψη» εκφράζει η Τερέζα Μέι


«Η πρωθυπουργός διακατέχεται από βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο Grenfell Tower και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει διακυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.
Μάχη με τις φλόγες

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 200 πυροσβέστες και 40 οχήματα, εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο, καταβάλλοντας προσπάθειες για να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες της φωτιάς που συνεχίζει να κατακαίει ό,τι έχει απομείνει από το πολυώροφο κτίριο.



10 Photos: Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων
Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων - Πηγή: REUTERS/Toby Melville
1 of 10

Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων -
Πηγή: REUTERS/Toby Melville



Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων - Πηγή: REUTERS/Toby Melville


10 Photos: Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων

10 Photos: Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων

10 Photos: Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων
Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων - Πηγή: REUTERS/Toby Melville
6 of 10

10 Photos: Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων
Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων - Πηγή: REUTERS/Toby Melville
7 of 10

 Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων
 

Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων

Λονδίνο: Στις φλόγες ουρανοξύστης 27 ορόφων -

ΠΗΓΗ

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πέραν της ολονύχτιας «μάχης» με τις φλόγες, έδωσαν μεγάλο αγώνα και για τη διάσωση ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, με την Επίτροπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον να σημειώνει πως η υπηρεσία διέσωσε έναν μεγάλο αριθμό ενοίκων, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν φθάσει μέχρι τον 19ο και 20ο όροφο του Πύργου Γκρένφελ των 24 ορόφων.


Πηγή: REUTERS/Neil Hall

Η Κότον πρόσθεσε ότι η υπηρεσία εξακολουθεί να αναζητεί τυχόν εγκλωβισμένους και ότι ένας στατικός μηχανικός ελέγχει την στατικότητα του κτιρίου, που μέχρι στιγμής δείχνει να είναι ασφαλές, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς, που έκανε στάχτη το πολυώροφο κτίριο, στο οποίο πρόσφατα είχε γίνει ανακαίνιση. Άγνωστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των νεκρών, των τραυματιών, αλλά και των αγνοουμένων και εκείνων που ενδεχομένως παγιδεύτηκαν στο φλεγόμενο κτίριο.

Δραματικές μαρτυρίες

Από την πρώτη στιγμή έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω τον social media μαρτυρίες, εικόνες και βίντεο, με τις δραματικές εκκλήσεις ανθρώπων που ζητούσαν βοήθεια κάνοντας σινιάλο στις δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να τους εντοπίσουν.

Άνθρωποι είχαν βγει στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους και φωνάζοντας, κουνώντας πετσέτες ή κάνοντας σήματα με φακούς, προσπαθούσαν να προσελκύσουν την προσοχή των πυροσβεστών, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι πήδησαν από τα παράθυρα προκειμένου να ξεφύγουν από τις φλόγες.

"Είδα κάποιον να πηδά από το παράθυρο. Έστελνε σήμα κινδύνου με έναν φακό, ούρλιαζε βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, όμως κανείς δεν τον βοηθούσε. Τότε πέταξε ένα στρώμα έξω από το παράθυρο. Ο ίδιος είχε πιάσει κυριολεκτικά φωτιά και τότε πήδηξε", περιγράφει στην Guardian μια αυτόπτης μάρτυρας.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει έναν άνδρα να κουνά μια κουβέρτα καλώντας σε βοήθεια και τους πυροσβέστες να ρίχνουν νερό στο διαμέρισμά του σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν τις φλόγες, την ώρα που οι κάτοικοι γειτονικών πολυκατοικιών, που βγήκαν στους δρόμους με τις πιτζάμες τους, του έδιναν κουράγιο και οδηγίες να βγάλει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο.

Οι ένοικοι του φλεγόμενου Γκρένφελντ Τάουερ, περιγράφουν τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν, όταν ξύπνησαν από τη μυρωδιά της φωτιάς κι έσπευσαν πανικόβλητοι να βγουν έξω από το κτίριο, που πνιγόταν στους καπνούς, για να σωθούν. Κάποιοι από αυτούς καταγγέλλουν ότι δεν χτύπησε ο συναγερμός της φωτιάς, σημειώνοντας πως ενημερώθηκαν από γείτονές τους που τους χτυπούσαν την πόρτα.


Πηγή:REUTERS/Neil Hall

«Την τελευταία φορά που τους είδα, κουνούσαν τα χέρια τους από το παράθυρο», λέει η Χάναν Ουαχάμπι, που κατάφερε να σωθεί από την φονική πυρκαγιά όμως, εξακολουθεί να μην έχει νέα του αδελφού της και της οικογένειάς του.

Η 39χρονη έμενε στον 9ο όροφο του κτιρίου των εργατικών κατοικιών. Ξύπνησε στην 01.00 τη νύκτα από τον καπνό.

«Είδα τις στάχτες να μπαίνουν από το παράθυρο του σαλονιού που ήταν ανοικτό. Κοίταξα έξω και είδα τις φλόγες να ανεβαίνουν μέχρι το παράθυρο. Το έκλεισα γρήγορα και βγήκα», περιγράφει η Ουαχάμπι, που κατάφερε να βγει ζωντανή από το κτίριο μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, ωστόσο αγωνιά για την τύχη του αδελφού της, της συζύγου του και των δυο παιδιών τους, που τα τελευταία 16 χρόνια στον στον 21ο όροφο του Γκρένφελ Τάουερ.


Πηγή: REUTERS/Neil Hall

«Τηλεφώνησα στον αδελφό μου μόλις βγήκα για να μάθω αν είναι καλά. Η φωτιά δεν είχε ακόμη φθάσει στο επάνω τμήμα του κτιρίου. Μου είπε ότι θα κατέβαιναν. Την τελευταία φορά που τον είδα, κουνούσε τα χέρια από το παράθυρο με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Μετά μίλησα με την γυναίκα του, όταν εκείνος μιλούσε με τους πυροσβέστες. Ηταν στις 02.00. Από τότε δεν έχω νέα και το τηλέφωνο έχει κοπεί», λέει και δεν διαστάζει να μιλήσει για μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία». Όπως υποστηρίζει, το κτίριο είχε ανακαινισθεί πριν από έναν χρόνο, κυρίως τα παράθυρα και το σύστημα θέρμανσης, με την ίδια να εκφράζει φόβους ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν επιδείνωσαν την κατάσταση.


Πηγή: REUTERS/Neil Hall

Ο 55χρονος Εντι ήταν στον 16ο όροφο όταν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς των γειτόνων του.

«Νόμιζα ότι μαγείρευαν», λέει, όμως στη συνέχεια άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν «φωτιά, φωτιά». Μόλις άνοιξε την πόρτα είδε πυκνό μαύρο καπνό να εισβάλλει στο διαμέρισμά του. «Ο γείτονάς μου του 5ου μου τηλεφωνεί και μου λέει: "προσπάθησε να βγεις από κει". Έβαλα μία πετσέτα γύρω από το κεφάλι, κατέβηκα τις σκάλες και προσπάθησα να βρω την εξώπορτα. Δεν την βρήκα, αλλά ένας πυροσβέστης με τράβηξε μέχρι την έξοδο. Πέντε παραπάνω δευτερόλεπτα και θα λιποθυμούσα. Δεν έβλεπες τίποτε», σημειώνει ο Έντι, περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές, μη μπορώντας να κρύψει και την οργή του για τους διαχειριστές του κτιρίου.


Πηγή: REUTERS/Toby Melville

Στο παρελθόν, ο 55χρονος, που ευτύχισε να βγει ζωντανός από την πύρινη κόλαση, είχε γράψει σε ένα blog ότι «χρειάζεται μία φωτιά για να αποδοθούν ευθύνες» στους διαχειριστές. Μία υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013», έγραψε στο blog του καταγγέλλοντας μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία».
Η δραματική προειδοποίηση των ενοίκων

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Γκρένφελ Τάουερ είχαν απευθύνει μια σειρά από προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του κτιρίου σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψη για τους κινδύνους πυρκαγιάς εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.


Πηγή: REUTERS/Toby Melville

Μάλιστα, τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».


«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας...» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο...θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.







Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK