Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Έκλεισε η είσοδο σε πρόσφυγες & μετανάστες στις ΗΠΑ-Λύσσαξαν Γερμανία και Γαλλία




Σε άμεση ισχύ τέθηκε το διάταγμα του Ν.Τραμπ που δεν επιτρέπει την είσοδο προσφύγων στις ΗΠΑ και ήδη κρατούνται οι πρώτοι πρόσσφυγες επί της ουσίας μουσουλμανικού θρησκεύματος στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης.


Οι νέες διατάξεις ισχύουν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και έτσι όσοι πρόσφυγες βρίσκονταν στην διαδικασία εισαγωγής στις ΗΠΑ, διατάχθηκαν να σταματήσουν και πλέον κρατούνται.


Δικηγόροι που εκπροσωπούν δύο ιρακινούς πρόσφυγες που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στις ΗΠΑ κατέθεσαν ήδη αίτηση στις αρχές της Νέας Υόρκης ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.


Το διάταγμα Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο όλων των προσφύγων στη χώρα για 120 ημέρες, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων με εξαίρεση τους χριστιανούς της Συρίας (στην συντριπτική τους πλειοψηφία Ελληνορθόδοξοι)


Δεν είναι γνωστό πόσοι είναι συνολικά οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη διαδικασία αυτή στις ΗΠΑ.


Οι δικηγόροι που κατέθεσαν τις αιτήσεις απελευθέρωσης δήλωσαν ότι ο ένας από τους δύο Ιρακινούς που κρατούνται στο JFK είχε εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράκ επί δέκα χρόνια, ενώ ο άλλος πήγαινε στις ΗΠΑ όπου ήδη ζουν η γυναίκα και ο γιος του.


Το τι ασάφειες ακούγονται από το γνωστό Σύστημα υποστήριξης των προσφυγικών ροών και των ανοικτών συνόρων μπορεί κάποιος να το καταλάβει την δήλωση της Μαλάλα Γιουσαφζάι, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης (ένα βραβείο που πλέον εξυπηρετεί περίεργες σκοπιμότητες, όλοι θυμούνται ότι το πήρε μέχρι και ο Μ.Ομπάμα για αυτά που θα έκανε στο μέλλον για την Ειρήνη και που τελικώς δεν τα έκανε ποτέ αλλά κανείς δεν του ζήτησε να το επιστρέψει πίσω) που είπε ότι «ράγισε η καρδιά» της όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο αναστέλλει την υποδοχή προσφύγων στη χώρα του και επιβάλλει μια σειρά περιορισμών.


«Ραγίζει η καρδιά μου όταν βλέπω τον πρόεδρο Τραμπ να κλείνει την πόρτα στα παιδιά, στις μητέρες και στους πατέρες που φεύγουν για να σωθούν από τη βία και τον πόλεμο (...) Ραγίζει η καρδιά μου βλέποντας την Αμερική να γυρίζει την πλάτη στο υπερήφανο παρελθόν της, (αυτό) της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών», ήταν η αντίδραση της νεαρής Πακιστανής, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη.


Βέβαια η Πακιστανή δεν γνωρίζει προφανώς και ειδικότερα οι πίσω από αυτήν σκοπίμως ξεχνούν ότι στις ΗΠΑ κανείς δεν έμπαινε παράνομα τα παλιά τα χρόνια. Γινόταν αποδεκτός όποιος ήταν χρήσιμος σε κάποια εργασία και μάλιστα του αποστέλλονταν γράμμα-πρόσκληση για να έρθει στην Αμερική για συγκεκριμένη δουλειά.


Για αυτό άλλωστε ο Ν.Τραμπ δεν αναφέρθηκε στους μετανάστες γενικώς και αρορίστως καθώς οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος αποτελούμενο από μετανάστες. Αναφέρεται στην παράνομη μετανάστευση και στο γεγονός ότι κάποιες πληθυσμιακές ομάδες έχουν αποδειχθεί μη συμβατές με την παλιά χριστιανική Αμερική η οποία κόμα επιβιώνει προς απογοήτευση των νεοταξικών κέντρων εξουσίας.


Το πλήρες κείμενο του διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ, για την «προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ», δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.


Σύμφωνα με ένα προσχέδιο του που δημοσιεύθηκε, οι αμερικανικές αρχές θα αναστείλουν για μήνες την είσοδο στη χώρα πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.


Το ποιοι αντέδρασαν δίχνει κιόλας και πως δημιουργούνται πλέον και τα νέα γεωπολιτικά μπλοκ επί προεδρίας Ν.Τραμπ και έχει πολύ ενδιαφέρον


«Οι αποφάσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως οι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, "ανησυχούν" τη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι.


«Η υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αποτελεί υποχρέωσή μας. Πρέπει να οργανωθούμε ώστε αυτό να γίνει με αμερόληπτο, δίκαιο, αλληλέγγυο τρόπο», είπε ο Ζαν-Μαρκ Ερό, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εισροή Σύρων προσφύγων.


Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για τους περιορισμούς που αποφάσισε ο Ν.Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση και την είσοδο προσφύγων, ο Ερό, στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απάντησε: «Αυτή η απόφαση δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί».


«Όμως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που μας ανησυχούν», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλήσαμε πολύ, ο Ζίγκμαρ κι εγώ, για το τι πρόκειται να κάνουμε». «Θα έλθουμε σε επαφή με τον (αμερικανό) συνάδελφό μας Ρεξ Τίλερσον όταν διοριστεί για να συζητήσουμε σημείο προς σημείο και να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση», συνέχισε ο Ερό, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται να προσκαλέσει τον μελλοντικό αμερικανό ομόλογό του στο Παρίσι.


Χρειάζεται «σαφήνεια, συνοχή και αν είναι απαραίτητο αποφασιστικότητα για να προασπίσουμε τις πεποιθήσεις, τις αξίες, το όραμά μας για τον κόσμο, τα γαλλικά, γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντά μας», είπε.


Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπρειλ (SPD), που ανέλαβε την Παρασκευή υπουργός Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι.


Βέβαια αυτή η Γαλλία που αντιδρά στο διάταγμα Τραμπ κατα μια μεγάλη πιθανότητα θα πάψει να υπάρχει μετά τις προεδρικές εκλογές.


Είναι γνωστό ότι διάφοροι κύκλοι επιχειρούν να πλήξουν τη δημοτικότητα του Φ.Φιγιόν με το υποτιθέμενο σκάνδαλο της γυναίκας του Πενέλοπε


Ακόμα όμως κι αν χάσει ο Φιγιόν αυξάνονται οι πιθανότητες της Μ.Λεπέν. Σε έναν δεύτερο γύρο όσοι αυτοχαρακτηρίζονται Δεξιοί ΠΟΛΥ δύσκολα θα ψήφιζαν έναν ενδεχόμενο Σοσιαλιστή υποψήφιο που θα έχει «προσπεράσει» τον Φ. Φιγιόν στον πρώτο γύρο.


Πάντως οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα είναι πολύ σημαντικότερες και το αποτέλεσμά τους θα έχει αντίκτυπο σε όλη την ΕΕ και στους νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.


Ίσως και για αυτό το λόγο κάποιοι «ξεφύτρωσαν» ένα σκάνδαλο κατά του Φ. Φιγιόν για το οποίο δεν υπάρχει καμία απόδειξη αλλά κάνει αρκετό πολιτικό «θόρυβο» που επηρεάζει τα μη εκπαιδευμένα αυτιά του μέσου ψηφοφόρου. Θυμίζουμε ότι το σκάνδαλο αφορά την υποτιθέμενη πλασματική εργασία της συζύγου του ως κοινοβουλευτικού βοηθού.

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

 pronews.gr/
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive