Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2017: ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ! ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΛΕΠΕΝΤο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση 20 εκατομμυρίων ψήφων, η Λεπέν συγκεντρώνει 24,38%, ο Μακρόν 22,19%, ο Φιγιόν 19,63% και ο Μελανσόν 18,09%.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η διαφορά ανάμεσα στους δύο ανθυποψήφιους οι Γάλλοι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας την μεθεπόμενη Κυριακή, στις 7 Μαΐου.

Οι προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων:


Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria.

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive.

Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του If
Στον αγώνα, όμως, έχουν επιστρατευθεί και πιο… κλασικά μέσα, όπως δωρεάν ταξί και δωρεάν ποτά σε μπαρ!

Δημοσκόπηση KANTAR SOFRES δίνει τους Μακρόν και Λεπέν ισόπαλους στο 23%, μετέδωσε το δίκτυο TF1


Η συμμετοχή…

Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα.

Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%. Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.
Για τον κρίσιμο αυτό πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής ορισμένοι πολίτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες ώστε να βοηθηθούν οι ανήμποροι να πάνε στα εκλογικά τους κέντρα, αλλά και να πεισθούν οι αναποφάσιστοι να κάνουν το βήμα…

Ταξί δωρεάν

Πρώτος έδωσε την ιδέα ένας ταξιτζής στη Βρετάνη που από την Κυριακή 9 Απριλίου έκανε γνωστό μέσα από τον Τύπο ότι για τη σημερινή μέρα το ταξί του θα είναι στη διάθεση των ηλικιωμένων ή άλλων ανήμπορων ψηφοφόρων για να τους μεταφέρει στο εκλογικό τους κέντρο. « Έρχομαι στη θέση τους, μια μέρα θα γεράσω και εγώ και θα ήθελα κάποιος να ασχοληθεί μαζί μου», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο «France Bleu » ο Γκιγιόμ Αμόν που έχει το ίδιο επώνυμο με τον υποψήφιο Μπενουά Αμόν αλλά καμία σχέση μαζί του όπως εξήγησε.
Η ιδέα του γοήτευσε και συμπαρέσυρε ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων του που μέσα από το διαδίκτυο προσφέρουν μεταφορά δωρεάν με το ταξί τους για όσους έχουν πρόβλημα.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου για τη δημοκρατία…

Στο Παρίσι, το blog « My little Paris » είχε την πρωτοβουλία να οργανώσει περίπου 20 μπαρ γύρω από την ιδέα ότι, όσοι πελάτες έχουν τη σφραγίδα στο εκλογικό τους βιβλιάριο ότι ψήφισαν, θα έχουν δωρεάν ποτό. Στο νησί Ολερόν (νότιο-δυτικά), το ξενοδοχείο προσφέρει μια τρίτη νύχτα δωρεάν, για τους αναποφάσιστους που θα μπορέσουν να ψηφίσουν και να περάσουν ένα τριήμερο στο νησάκι.

Το περιοδικό «Observateur» προτείνει 4 εβδομάδες δωρεάν συνδρομή σαν ανταμοιβή στους πολίτες που εκτέλεσαν το εκλογικό τους καθήκον τους. Η εταιρία «Blablacar» που οργανώνει ομαδικές μετακινήσεις πολιτών (συνεπιβατισμό) μπήκε και αυτή στο παιγνίδι, οργανώνοντας την «μπλαμπλαψήφο» ! στις αρχές του απογεύματος, είχαν ήδη μεταφερθεί δωρεάν 45 άτομα στο εκλογικό τους κέντρο.

πηγη
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive