«Οι συντηρητικοί του Κογκρέσου πιέζουν τον Ντόναντ Τραμπ να εμποδίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με επικεφαλής την ευρωπαϊκή ηγεσία, καθώς η κυβέρνησή του έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα τηρήσει μία πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς», αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times που φέρει τον τίτλο «Υπό πίεση το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης».
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει επίσης πως «βάσει του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» , ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στα αποκαλυπτήρια για το σχέδιο του προϋπολογισμού την Πέμπτη την περικοπή της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ προς πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά 650 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επίσης, αυτή την εβδομάδα πρότεινε δύο συντηρητικούς οικονομολόγους με … προϊστορία στη σκληρή κριτική απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για τις δύο κορυφαίες θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ».
Ένας εξ αυτών, ο Bill Huizenga, καλεί με δηλώσεις του την κυβέρνηση Τραμπ να αντιτεθεί σε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. «Το ΔΝΤ υποτίθεται πως είναι δανειστής εσχάτου ανάγκης, όχι ένα φύλλο συκής ή πρώτη λύση για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», σημείωσε σε δηλώσεις του και πρσέθεσε: «το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και αυτό έχει κόστος στην ίδια του την αξιοπιστία».
Ο Αμερικανός βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατέθεσε χθες νομοσχέδιο, με το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση Τραμπ να αντιταχθεί σε κάθε περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Ο Bill Huizenga υπογράμμισε επίσης πως «Το ΔΝΤ δεν είναι ένα ταμείο για τη διάσωση των πολιτικών κομμάτων έναντι των πιστωτριών χωρών, ούτε πρέπει να είναι ένας μικρός εταίρος εξωτερικών οργανισμών που δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Εδώ και επτά χρόνια, το ΔΝΤ χρησιμοποιείται για να προστατεύσει τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, πράγμα που αμαυρώνει τη φήμη του Ταμείου, παρατείνει τη δυστυχία στην Ελλάδα και αναβάλλει τις δύσκολες επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης, οι οποίες πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα».
Οι δηλώσεις του Bill Huizenga έρχονται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του νέου Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα της Ελλάδας «κυρίως ευρωπαϊκό θέμα».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου