Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Τι προέβλεπε η CIA για ελληνοτουρκικό πόλεμο! Μέχρι πότε "έβλεπε" ισορροπία στο Αιγαίο

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου θα΄χει επαφές με το επιτελείο Τραμπ. Από τους βασικούς στόχους του να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή στρατιωτικά στη περιοχή. Ειδικά αυτή τη περίοδο. Ίσως τα έγγραφα της CIA που αποδεσμεύτηκαν και αναφέρονται στην περιβόητη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκείνο το ξεχασμένο πια 7 προς 10 που έχει ανατραπεί όχι μόνο με ευθύνη των αμερικανών,αλλά και από τις ανοησίες των δικών μας κυβερνήσεων.

Ένα από τα έγγραφα της CIA είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Έχει ημερομηνία 24 Μαίου 1988. Απ΄ αυτό προκύπτει ότι οι Αμερικανοί εξέταζαν διαρκώς σενάρια πολέμου στο Αιγαίο,στη Θράκη και στη Κύπρο.

Το έγγραφο είναι 37 σελίδες και σ΄ αυτό αναφέρονται τα εξής σημαντικά:
Προέβλεπαν από το 1984, ότι η ισορροπία στο Αιγαίο θα διατηρηθεί μέχρι το 1992 και μετά η "ψαλίδα" θ΄αρχίσει ν΄ ανοίγει υπέρ της Τουρκίας. Οι αιτίες που επικαλούνται είναι αυτονόητες γνωρίζοντας προφανώς καλύτερα από εμάς ποιοι πολιτικοί πιθανάτατα θα κυβερνούσαν τη χώρα.
Οι Αμερικανοί πίστευαν το 1984 ότι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος θα είχε μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές. Η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων που υπήρχε τότε και την οποία προέβλεπαν ότι θα διατηρούνταν μέχρι τις αρχές του 1990,ήταν κατά τη γνώμη τους ο πιο αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας για έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Οι επιπτώσεις μιας στρατιωτικής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα ήταν σοβαρές, αφού η άμυνα της Συμμαχίας στο νοτιοανατολικό της άκρο θα αποδυναμωνόταν τελείως.
Επισήμαιναν ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερο στρατό αλλά ένας μεγάλος αριθμός των δυνάμεών της είναι απασχολημένο με εσωτερικές απειλές και μέτωπα. Οι Τούρκοι έγραφαν, δεν νιώθουν να απειλούνται από τους Έλληνες. Αντιθέτως επεσήμαιναν ότι οι Έλληνες ειδικά μετά από το 1974 και τον Αττίλα στην Κύπρο, έχουν επικεντρώσει την άμυνα και την ασφάλειά τους στην Τουρκία και μόνο.
Οι κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε βελτιώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από τους Αμερικανούς.
Οι Αμερικανοί της CIA αναφερόμενοι στην κυπριακή τραγωδία ρίχνουν όλη την ευθύνη στους ...υπάλλήλους τους χουντικούς!
Στο έγγραφο του 1984 επισημαίνεται ότι η Ελλάδα τη δεκαετία 1970-80 αναπτύχθηκε οικονομικά πιο γρήγορα από τη Τουρκία και γι΄ αυτό μπόρεσε να εξοπλιστεί καλύτερα παραλαμβάνοντας άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.
Με την ισορροπία του 7 προς 10 γράφουν οι Αμερικανοί, η Ελλάδα μπόρεσε όπως γράφουν να προχωρήσει στην αγορά των πρώτων 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Την ίδια στιγμή επισήμαιναν την μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των δικών της ΕΔ. Ο οποίος από τότε γινόταν με σημαντικές συμπαραγωγές κι όχι μόνο με αγορές.
Η Θράκη κατά το έγγραφο της CIA ήταν -και είναι- απροσπέλαστη.
Για την ελληνική ΠΑ οι Αμερικανοί έγραφαν ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80 είχε το απόλυτο πλεονέκτημα όχι μόνο λόγω εξοπλισμού, αλλά κυρίως λόγω της ανωτερότητας του προσωπικού της. Σε περίπτωση πολέμου,εκείνη την εποχή, έγραφαν οι Αμερικανοί της CIA , "οι Τούρκοι θα πλήρωναν πολύ υψηλό τίμημα απωλειών. Όχι μόνο με καταρρίψεις αεροσκαφών. Οι Αμερικανοί εκτιμώντας ότι η αντιαεροποτική άμυνα της Τουρκίας ήταν απαρχαιωμένη, έγραφαν ότι δεν θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις βάσεις τους από ελληνικές αεροπορικές επιδρομές. Ωστόσο το 1984 εκτιμούσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας θα έκανε πιο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων χειριστών.
Νησιά - Φρούρια

Στο έγγραφο της CIA γίνεται αναφορά στα ελληνικά νησιά Ρόδος,Κως, Σάμος,Χίος, Λέσβος και Λήμνος. Η άμυνά τους εθεωρείτο επαρκής στην αντιμετώπιση της 4ης Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου. Οι συγκρίσεις που κάνουν σε χερσαίες δυνάμεις, αεροπορία και ναυτικό μετέδιδαν πάντα την εικόνα μιας πολύ αμφίρροπης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από το έγγραφο είναι ότι ο χρόνος θα λειτουργούσε εις βάρος της Ελλάδας. Οι Αμερικανοί έκαναν αυτή την εκτίμηση στηριζόμενοι στα οικονομικά μεγέθη των δύο χωρών, που έδειχναν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντέξει την κούρσα των εξοπλισμών. Τουλάχιστον με τον τρόπο που αντιμετώπισε η χώρα τον εξοπλισμό των ΕΔ. Είναι γνωστό τι ακολούθησε.

Από τα όσα γράφουν οι Αμερικανοί δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι κάθε ελληνοτουρική κρίση μας βρίσκει και θα μας βρίσκει σε χειρότερη κατάσταση.

Περιλαμβάνει χάρτες του Αιγαίου και πίνακες που δείχνουν τις δαπάνες Ελλάδας και Τουρκίας.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ.Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive