Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

“Blade Runner 2049” και Πεντάγωνο μας προϊδεάζουν για τις μελλοντικές πόλεις της Νέας Παγκόσμιας Τάξης


Πριν από περίπου 4 δεκαετίες μετά το πρώτο Blade Runner (1982), έρχεται το sequel της επιτυχημένης ταινίας SciFi για να μας προϊδεάσει πως θα είναι ο κόσμος μετά από ακόμα 3 δεκαετίες, το 2049

Να σημειωθεί ότι η αρχική ταινία είναι προσαρμογή του μυθιστορήματος Do Androids Dream of Electric Sheep? του Philip K. Dick, που γράφτηκε ήδη από το 1968.

Το Blade Runner 2049 αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2017 και, όπως μαρτυρά ο τίτλος του, η υπόθεση διαδραματίζεται στο μακρινό έτος 2049 μ.X. και αφορά πάλι σε μια διαστημική κοινωνία όπου οι άνθρωποι ζουν διαχωρισμένοι με απόλυτα ταξικά κριτήρια.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο είχε προσελκύσει την προσοχή του Αμερικανού κοινωνιολόγου Mike Davis, ο οποίος χρησιμοποίησε το Blade Runner για να περιγράψει τις μεγαλουπόλεις του μέλλοντος, που καθόλου τελικά δεν διαφέρουν από αυτές που ήδη ξεκίνησαν να στήνονται ή να σχεδιάζονται για το μέλλον, τις φερόμενες ως “έξυπνες πόλεις”, αλλά ούτε και από τις προσπάθειες αποικισμού σε άλλους πλανήτες.

Οι διαστημικές αποικίες, που συναντάμε στο Blade Runner θυμίζουν τις ιστορίες του Καρόλου Ντίκενς…

Οι διαστημικές αποικίες, που συναντάμε στο Blade Runner», έλεγε πριν από μερικά χρόνια, «δημιουργούν απομονωμένες κοινότητες που υπερίπτανται της Γης ή βρίσκονται σε άλλους πλανήτες, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός ζει σε μεγαλουπόλεις που θυμίζουν τις ιστορίες του Καρόλου Ντίκενς. Το θέμα δεν είναι απλώς ότι ορισμένοι άνθρωποι επιθυμούν ασφάλεια και ένα χώρο για να απολαμβάνουν τον εξωφρενικό καταναλωτισμό τους. Στην πραγματικότητα, συνδέοντας αυτές τις αποικίες δημιουργούν έναν νέο πλανήτη όπου μπορείς να πετάς από τη μια αποικία στην άλλη. Είναι σαν τα αεροδρόμια που είναι όλα ίδια μεταξύ τους γιατί ακολουθούν το ίδιο μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης».


Οι κάτοικοι αυτών των αποικιών, συνέχιζε ο Μάικ Ντέιβις «έχουν ελάχιστη επαφή με τα εργατικά στρώματα, με τους φτωχούς και τους μετανάστες εκτός από τις περιπτώσεις που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους σε προσωπικό επίπεδο».


Δεν είναι φυσικά δύσκολο να εντοπίσει κανείς τα Blade Runner του σήμερα. Το Ρίο Ντε Τζανέιρο, η πόλη με τα περισσότερα ελικόπτερα ανά κάτοικο, λειτουργεί σαν ένα είδος διαστημικής αποικίας όπου οι πλούσιοι «υπερίπτανται» της πόλης ή ζουν σε προστατευόμενα συγκροτήματα κατοικιών, ενώ οι φτωχοί βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση στις φαβέλες.


Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από τον Μάικ Ντέιβις, τις κοινωνίες τύπου Blade Runner μελέτησαν με ιδιαίτερη προσοχή και οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι η εντολή εξάπλωσης των ρομπότ και ανδροειδών έχει ήδη δοθεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ήδη τίθεται σε παγκόσμια εφαρμογή.

Το βίντεο του Πενταγώνου πιο ανατριχιαστικό κι από την Χολιγουντιανή ταινίαΠριν από μερικούς μήνες, το Πεντάγωνο δημιούργησε ένα βίντεο το οποίο ουσιαστικά περιγράφει το νέο δόγμα για τον έλεγχο των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.

Αν και προοριζόταν αποκλειστικά για σπουδαστές της σχολής Κοινών Ειδικών Επιχειρήσεων του Πενταγώνου, η δεκάλεπτη ταινία ήρθε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Intercept.

Στην εισαγωγή του βίντεο μαθαίνουμε ότι «μέχρι το 2030 οι αστικές περιοχές αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους – σχεδόν στο σύνολό τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το 60% των κατοίκων θα ζουν σε πόλεις στις οποίες θα αντιστοιχεί το 70% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Το αστικό τοπίο θα είναι ο τόπος όπου θα συγκεντρώνονται οι δυνάμεις της αστάθειας, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 το 60% των κατοίκων των πόλεων δεν θα έχουν κλείσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους».


Η φαινομενικά ουδέτερη περιγραφή αρχίζει σύντομα να διανθίζεται με εικόνες συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία , όπου βλέπουμε και φωτογραφίες αναρχικών αλλά και συνδικαλιστών από την Αθήνα!

Σε μια πόλη δέκα εκατομμυρίων, ακόμη και αν έχεις την υποστήριξη του 99% του πληθυσμού, το υπόλοιπο 1% αντιστοιχεί σε απειλή 100.000 ατόμων


Σύντομα μάλιστα ο αφηγητής περιγράφει τη νέα αποστολή του Πενταγώνου: την κυριαρχία σε ένα εχθρικό αστικό περιβάλλον.


«Σε μια πόλη δέκα εκατομμυρίων, ακόμη και αν έχεις την υποστήριξη του 99% του πληθυσμού, το υπόλοιπο 1% αντιστοιχεί σε απειλή 100.000 ατόμων» υποστηρίζει το βίντεο το οποίο αμέσως μετά περιγράφει τις επιλογές που έχουν μπροστά του ο αμερικανικός στρατός.


Η ΑΤΖΕΝΤΑ 21 ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!

«Τα υπάρχοντα δόγματα, όπως περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια μάχης», εξηγεί ο αφηγητής, «μας προσφέρουν δυο βασικές εναλλακτικές. Μια λύση είναι να αποφύγουμε τις πόλεις. Η δεύτερη είναι να δημιουργήσουμε ζώνες όπου είτε θα κρατήσουμε τον εχθρό μακριά ή θα απομακρύνουμε τον άμαχο πληθυσμό και θα εμπλακούμε με τις εχθρικές δυνάμεις σε μάχες μεγάλης έντασης μέσα στην πόλη».

Στο βίντεο γίνεται σαφές ότι οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα αποτελέσουν τη βάση του νέου δόγματος για τον έλεγχο του πληθυσμού αν και διευκρινίζεται ότι από μόνες τους είναι ανεπαρκείς «για να αντιμετωπίσουμε το μέγεθος του πληθυσμού στο αστικό τοπίο του μέλλοντος».

Για το Πεντάγωνο λοιπόν οι μάχες του μέλλοντος θα δίνονται στο εσωτερικό των μεγαλουπόλεων με στόχο των έλεγχο πληβειακών στρωμάτων που θα απειλούν την ευημερία των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη.

Το Blade Runner λοιπόν αποτελεί μια αποτύπωση του μέλλοντος, όπως εξάλλου και οι περισσότερες μελλοντολογικές ταινίες του Χόλιγουντ που σκοπό έχουν να πληροφορήσουν, προϊδεάσουν και να καταγράψουν αντιδράσεις.

Οι δυστοπίες του Χόλιγουντ θα φαίνονται αστείες συγκρινόμενες με την πραγματικότητα που σιγά σιγά ξεδιπλώνει, καθώς η φτώχεια και η ανεργία αυξάνει παγκόσμια και οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν λόγω των ρομπότ θα επιδεινώσει την κατάσταση. Το ξέρουν και προετοιμάζονται.

Ο Μάικ Ντέιβις είχε πει ότι η απειλή για την ανθρωπότητα δεν προέρχεται από τις παραγκουπόλεις των φτωχών αλλά από τους θύλακες ευημερίας των πλουσίων…

Το επίσημο τρέιλ της ταινίας “Blade Runner 2049”:


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive