Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Μακελειό με δεκάδες νεκρούς σε εκκλησία στην Αίγυπτο



Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την σφαγή των Κοπτών στο Κάιρο 

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι στον σημαντικότερο καθεδρικό ναό των Κοπτών χριστιανών του Καΐρου και απείλησε να διαπράξει κι άλλες επιθέσεις εναντίον αυτής της θρησκευτικής μειονότητας στην Αίγυπτο.




 Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση από έκρηξη βόμβας μέσα σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο "Αμακ" ο οποίος αποτελεί όργανο προπαγάνδας του ISIS, η οργάνωση ανέφερε ότι ο Αμπού Αμπντάλα αλ Μάσρι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί μέσα στον ναό. «Κάθε άπιστος κι αποστάτης στην Αίγυπτο και αλλού πρέπει να ξέρει ότι ο πόλεμός μας (...) συνεχίζεται», ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωση αυτή. Το όνομα στο οποίο αναφέρεται το Ισλαμικό Κράτος διαφέρει από αυτό που ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές χθες Δευτέρα--Μαχμούντ Σαφίκ Μοχάμεντ Μουστάφα--χωρίς να δίνεται καμιά εξήγηση γι' αυτό.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν στην επίθεση. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι την επίθεση διέπραξε ένας οπαδός των Αδελφών Μουσουλμάνων.



Σχεδόν σίγουροι ότι βόμβα έριξε το Airbus οι ερευνητές

Οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν την υπόθεση συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο είναι "κατά 90% σίγουροι" ότι ο θόρυβος που ακούγεται το τελευταίο δευτερόλεπτο των καταγραφών του ενός μαύρου κουτιού (του Καταγραφέα Συνομιλιών του Πιλοτηρίου) οφείλεται στην έκρηξη βόμβας, δήλωσε σήμερα αποκλειστικά στο Ρόιτερς ένα μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Εξετάζονται όλα τα σενάρια

«Οι μέχρι τώρα ενδείξεις και η ανάλυση του ήχου (που έχει καταγράψει το μαύρο κουτί) υποδηλώνουν ότι πρόκειται για βόμβα», δήλωσε το μέλος της αιγυπτιακής ομάδας εμπειρογνωμόνων που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είμαστε 90% πεπεισμένοι ότι πρόκειται για βόμβα».

Ερωτηθείς να σχολιάσει το υπόλοιπο 10%, ο ίδιος είπε: «Δεν μπορώ να το συζητήσω επί του παρόντος». Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα.
Γαλλία: «Αντιμέτωποι με νέα απειλή τεραστίων διαστάσεων»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε την Κυριακή ότι δεν πρέπει να «αποκλείουμε καμία υπόθεση» αναφορικά με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά την περασμένη εβδομάδα τονίζοντας: «Φυσικά, η υπόθεση της (βομβιστικής) επίθεσης λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη».

Ερωτηθείς για το θέμα από το δίκτυο 1-iTELE-Le Monde, ο Βαλς απάντησε: «Αντιμετωπίζουμε έναν εξωτερικό εχθρό και έναν εσωτερικό εχθρό, δίκτυα που σίγουρα βρίσκονται στη Συρία και στο Ιράκ και καθημερινά οι μυστικές μας υπηρεσίες συλλαμβάνουν, ανακρίνουν άτομα που μπορεί να συνιστούν κίνδυνο».

Βρετανία και ΗΠΑ αναφέρονται ανοιχτά στο σενάριο τοποθέτησης βόμβας στο αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Metrojet. Η Ρωσία, η οποία φαίνεται να υιοθετεί αυτή την υπόθεση, ανέστειλε τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών της στην Αίγυπτο.
Επαναπατρίστηκαν 11.000 Ρώσοι σε 24 ώρες

Η Ρωσία έχει επαναπατρίσει 11.000 πολίτες της από την Αίγυπτο, κυρίως από τα θέρετρα Σαρμ ελ-Σέιχ και Χουργάντα στη Ερυθρά Θάλασσα, το τελευταίο 24ωρο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. «Περισσότεροι Ρώσοι αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο μαζικός επαναπατρισμός έγινε με 44 αεροσκάφη που αναχώρησαν από τη Μόσχα και παρελαβαν τους τουρίστες.

Περίπου 78.000 Ρώσοι είχαν εγκλωβιστεί στα αιγυπτιακά ξενοδοχεία μετά την απόφαση του Κρεμλίνου την Παρασκευή να απαγορεύσει στις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες οποιαδήποτε πτήση προς οποιοδήποτε αιγυπτιακό αεροδρόμιο.




Κι άλλος νεκρός από έκρηξη βόμβας 

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός έκρηξης βόμβας σε πλατεία του Καΐρου αργά το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της η κρατική εφημερίδα «Αλ Αχραμ» της Αιγύπτου τα θύματα είναι δυο αστυνομικοί της τροχαίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο πως πίσω από την επίθεση βρίσκονται ένοπλοι ισλαμιστές

Ένοπλοι ισλαμιστές οι «δράστες»

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση.

Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως πίσω κι από αυτή την ενέργεια βρίσκονται ένοπλοι ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους εναντίον στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας, από την 3η Ιουλίου, όταν ο στρατός ανέτρεψε το Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Εκατοντάδες οι νεκροί

Τα θύματα των επιθέσεων ανέρχονται σε εκατοντάδες. Μόνο την περασμένη Τρίτη, τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε δυο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο του Καΐρου.




Νεκρός στρατιώτης από έκρηξη βόμβας στην Αίγυπτο 

Ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε και τουλάχιστον δύο τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας που είχε στόχο το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν, στη χερσόνησο του Σινά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν προσαχθεί τρεις ύποπτοι και εξετάζονται ως δράστες της επίθεσης. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η βόμβα είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, στα νότια της πόλης Αλ-Αρίς, πρωτεύουσας του Βόρειου Σινά.

Οι επιθέσεις, κυρίως στο Βόρειο Σινά, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστής πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις στην Αίγυπτο και κυρίως το Βόρειο Σινά, περισσότεροι από 100 στρατιώτες.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν στείλει ενισχύσεις στην περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από Βεδουίνους και αποτελεί τη βάση οπισθοφυλακής των τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Tουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση από έκρηξη βόμβας μέσα σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός 'Αχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία.


Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά.


Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό "αν είχε τοποθετηθεί βομβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε",


Η επίθεση σημειώθηκε σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου.


Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.


Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.


Μόνο στην Τάντα, έχουν διαπιστωθεί μέχρι τώρα 25 νεκροί και 71 τραυματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ η οποία επικαλείται πηγές από το υπουργείο Υγείας. Τα νοσοκομεία, πολιτικά και στρατιωτικά, βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανό τα θύματα να αυξηθούν.


O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να 
σταματήσουν


















Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive