Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Σε τράπεζες της Καραϊβικής τοκίζουν τα χρήματα οι αλληλέγγυοι των ΜΚΟ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

  ΜΚΟΣυνολικά 43 υποθέσεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων από μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει στείλει ο Νίκος Κοτζιάς στον εισαγγελέα, όπως είπε ο ίδιος στη Βουλή.


Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου, για το επόμενο διάστημα, στην οποία όπως είπε θα αποκαλύψει στοιχεία για αυτές τις υποθέσεις. «Εμείς παίρνουμε λεφτά πίσω. Σε νησί της Κεντρικής Αμερικής λεφτά που υποτίθεται ήταν για έργα αναπτυξιακά ήταν σε τράπεζα τοκισμένα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο κ. Κοτζιάς είπε τα παραπάνω στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου. Στην ψηφοφορία, υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης έκανε λόγο για λαϊκισμό και τόνισε ότι τα εθνικά θέματα πρέπει να μείνουν έξω από το πεδίο αντιπαράθεσης. Ο Δημήτρης Μάρδας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε έμφαση στον ρόλο των εμπειρογνώμων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα παρέχουν συμβουλές και δεν θα αποφασίζουν, απορρίπτοντας αιτιάσεις για υποβάθμιση των Ελλήνων διπλωματών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι φέρνει νομοσχέδιο που δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα των υπαλλήλων του υπουργείου, αλλά δημιουργεί παράλληλες δομές με μη υπαλλήλους. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο για μερικούς ακόμα διορισμούς», ενώ έκανε λόγο για θετικό βήμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ειδικών δαπανών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος υποστήριξε ότι «και αυτό το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης», ενώ ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις για τα μυστικά κονδύλια. Ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει τάξη στο ΥΠΕΞ και να βάλει τέρμα σε χρονίζουσες κακές πρακτικές».

Θετικός εμφανίστηκε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ενώ επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας Συμβουλίου Ασφαλείας για τη χάραξη εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Για αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Πηγή
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive