Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ EUROGROUP… «ΝΑΙ» ΣΕ ΟΛΑ… ΟΠΩΣ ΠΑΝΤA! ΣΤΑ… ΤΕΣΣΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ!!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


ΣΥΜΦΩΝΙΑ για προ-νομοθέτηση μέτρων

Συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών, επήλθε πριν από λίγη ώρα στο Eurogroup, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Ως προς το τι προβλέπει η συμφωνία, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, η οποία αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Συμφωνία στο μίνι Eurogroup

Διατεθειμένη να αποδεχθεί την απαίτηση των δανειστών για προνομοθέτηση μέτρων τις αμέσως επόμενες ημέρες φέρεται η κυβέρνηση, σύμφωνα μες τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των συζητήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι ένα βήμα πριν από την αναγκαία και επιβεβλημένη από το συμπαγές μέτωπο των δανειστών, υποχώρηση, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για την διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να συμφωνεί με την προνομοθέτηση μέτρων για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα» αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή, κοντά στο Eurogroup. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου έχει δώσει «σήμα» σε αρμόδιους παράγοντες να είναι όλα έτοιμα τις αμέσως επόμενες ημέρες για τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή, δηλαδή για την ψήφιση κάποιων πρώτων νομοσχεδίων στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έπειτα από τα παραπάνω, ήταν σύντομη και ολοκληρώθηκε περί τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, έχοντας διαρκέσει μόλις δύο ώρες.

Είχε προηγηθεί «non paper» του Μαξίμου, που προανήγγειλε τις εξελίξεις.

Non Paper Μαξίμου: Επήλθε συμφωνία «Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς» αναφέρεται σεnon paper από το Μέγαρο Μαξίμου που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου.


πηγη 
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive