Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΜε αγωνία περιμένουν στην κυβέρνηση τη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή ή αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί είναι άγνωστες ακόμη οι προθέσεις του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ευρώπης γενικά και της Ελλάδας ειδικότερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και παρά τους φόβους του Μαξίμου, φαίνεται ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εισέρχονται σε νέα φάση, αφού σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας αναβαθμίζεται και κρίνεται πιο σημαντική απ’ ό,τι στο παρελθόν, αφού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη είναι αρνητική η εντύπωση για τον Ερντογάν και την πολιτική του.

Ετσι, παρά τους φόβους ότι «ο πλανητάρχης θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στο έλεος της Γερμανίας», η άμεση εμπλοκή του στο ζήτημα της χώρας επιβεβαιώνεται και από μία σημαντική άφιξη.

Εκτός από τους γνωστούς Ελληνοαμερικανούς που περιβάλλουν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο και ανήκουν στην κλειστή ομάδα των συνεργατών του (Πρίμπους, Τζιτζίκος και Παπαδόπουλος), υπάρχουν και δύο ακόμα που κινούνται στον χώρο της οικονομίας. 

Ο ένας, μάλιστα, εξ αυτών αναμένεται το επόμενο διάστημα να επισκεφτεί την Ελλάδα. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμερο και έχει τις πόρτες του ανοιχτές, καθώς πρόκειται όχι μόνο για πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Αμερικανού προέδρου, αλλά και για κορυφαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα παίξουν κεντρικό ρόλο. 

Αν και είναι ακόμα πρόωρο, εκτιμάται ότι αυτός που θα επισκεφτεί την Αθήνα όχι μόνο θα έχει πολιτικές επαφές, αλλά και θα διαμορφώνει το περίγραμμα της νέας φάσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σε μία περίοδο που η γεωπολιτική της θέση αναβαθμίζεται.

Εξάλλου, όσα έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα ο Τραμπ σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμένει ένας σημαντικός γεωπολιτικός κρίκος. Πιθανότατα, μάλιστα, ο ρόλος της Ελλάδας να είναι πιο σημαντικός απ’ ό,τι στο παρελθόν, λόγω της αρνητικής εντύπωσης που κυριαρχεί και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για τον Ερντογάν και την πολιτική του.

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive