Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Διάγγελμα Τσιπρα με αρωμα εκλογών

Ο Α, Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει στις 21.00


Διάγγελμα θα κάνει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για μέτρα που αφορούν τους αδύναμους.

Η Βουλή τίθεται σε… συναγερμό, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και μέχρι το κλείσιμο των Χριστουγέννων, καθώς αναμένεται «βροχή νομοσχεδίων που θα κατατεθούν.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στο Μαξίμου από ΚΡΥΦΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ! ΠΕΦΤΕΙ, βγαίνει AΠΟΨΕ για ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ και πάει για ΕΚΛΟΓΕΣ!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Πανικόβλητη είναι η κυβέρνηση καθώς βλέπει να παγιώνεται η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις χωρίς καμία εξαίρεση καταγράφουν τεράστια απόσταση πάνω από 10 μονάδες, αναφέροντας μάλιστα πως είναι μη αναστρέψιμη.

Έτσι όπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι του Μαξίμου ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του, προσπαθούν να βρουν κάποια μέτρα που θα ανακοινώσουν ώστε να δείξουν ότι κάνουν προσπάθεια για αντιστροφή της λιτότητας. Έτσι σχεδιάζεται έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων.

Βεβαίως στο βάθος του μυαλού τους υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και αν οι δανειστές επιμείνουν σε μέτρα ύψους 4,5 δισ., και με αυτό τον τρόπο θέλουν να ανακόψουν την περαιτέρω πολιτική φθορά

Μπορεί οι όποιες αποφάσεις να έχουν τον κατά περίπτωση χαρακτήρα (μόνο για φέτος), αλλά είναι θέμα πολιτικής εμπιστοσύνης που επιχειρεί να οικοδομήσει εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας με τους μη προνομιούχους, που μαζικά στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και στο δημοψήφισμα και τώρα δηλώνουν απογοητευμένοι.

Παράλληλα, με τις αποφάσεις για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει και το στίγμα του προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Βάσει της έκθεσης του ΓΛΚ πάντως η σύσταση των συγκεκριμένων θέσεων υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 864.000 ευρώ για την κάλυψή τους μέσω αποσπάσεων και 24.000 ευρώ επιπλέον για τα λειτουργικά έξοδα.

Στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται για άλλη μια φορά και αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, καθώς προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποία υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση και τους εργοδότες τους.

Για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ για παράδειγμα το ποσοστό επί των αποδοχών που καταβάλλεται ως εισφορά για την κύρια σύνταξη ορίζεται για τους ασφαλισμένους σε 6,67% από 1/1/2017 και των εργοδοτών τους σε 7,5% για το Δεκέμβριο του 2016 – ποσοστό το οποίο αναπροσαρμόζεται ετησίως από 1/1/2017 κι έπειτα ώστε 1/1/2020 να ανέλθει στο 13,33%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ορίζεται ότι η ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα καταργείται από 1/1/2017 η εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων και νυν Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι διατάξεις για την προσαύξηση της σύνταξης λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών, εφαρμόζονται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν στο ΕΕΤΑ από 1/1/2015 έως και 12/5/2016.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο επιλαμβάνεται επιπλέον της διαδικασίας ρύθμισης των μέχρι 31/12/2016 οφειλών του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ προς τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ, τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και το ΕΤΕΑ.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive