Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Wall Street Journal: "Ο Τσίπρας σκέφτεται εκλογές"



- Ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αφήνει η WSJ, επικαλούμενη Έλληνες αξιωματούχους.

- "Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάρει οριστική απόφαση και θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων τον Γενάρη"
- Το άρθρο προσθέτει πως αν γίνουν "το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο ταραχώδη χρόνια στην εξουσία"
- Η "σφαγή" Κομισιόν - Eurogroup και η αυριανή συνάντηση "κλειδί" μεταξύ Τσίπα - Μέρκελ


Το δημοσίευμα της Wall Street Journal έρχεται ανήμερα μιας εξαιρετικά "ταραχώδους" ημέρας, με την Ελλάδα να βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο. Τα... παρακάτω έχουν συμβεί σήμερα:

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα ως παρατηρητής, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος. Στην τοποθέτησή του, λοιπόν, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Σόιμπλε, χωρίς μάλιστα να αναφέρει καν το όνομά του.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ακραίους κύκλους που θέλουν τη διάλυση της Ευρώπης, χαρακτήρισε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας το να δίνει παροχές από την υπαραπόδοση των εσόδων και κατηγόρησε εκείνους που θέλουν "πάγωμα" των μέτρων για το χρέος πως παραβιάζουν τη συμφωνία!

Παράλληλα, ένα ρεπορτάζ - βόμβα του MNI περιγράφει το "πάγωμα" των μέτρων για το χρέος ως ένα είδος πραξικοπήματος από Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, ενώ η Κομισιόν (σ.σ. δηλαδή ο Γιούνκερ) είναι υπέρ των παροχών που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο διάγγελμά του!
Εκλογές;

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal επικεντρώνεται στην άρνηση της Ελλάδας να υποχωρήσει στην κλιμακούμενη διαμάχη με τους δανειστές, αφού Έλληνες οι βουλευτές κλήθηκαν σήμερα να ψηφίσουν μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων.
 
Η κίνηση αυτή εξόργισε τη Γερμανία, ενώ «η Αθήνα υποστηρίζει από την πλευρά της πως η υπεραπόδοση των εσόδων επιτρέπει ένα κοινωνικό πακέτο μέτρων, χωρίς να ξεφεύγει από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις. Ένας πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στην Αθήνα- Ευρωπαίων ηγετών και του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι αυξάνεται και πάλι το ρίσκο για μια νέα κρίση στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις δεσμεύσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητάς του στην χώρα που μαστίζεται από την ύφεση», συνεχίζει το άρθρο.

Και κάπου εδώ έρχεται η... είδηση. Αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα: "Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τις ελπίδες του για έναν συμβιβασμό μέσα στον μήνα να σβήνουν, σκέφτεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δεν έχει πάρει την απόφασή του και αναμένεται να επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αναφέρουν οι πηγές. Αν ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο ταραχώδη χρόνια στην εξουσία".

Συνεχίζοντας, η WSJ τονίζει πως όποια κυβέρνηση και να αναλάβει, αν γίνουν εκλογές, θα έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες με τους σκληρούς όρους που βάζει το ΔΝΤ… Από την άλλη η Γερμανία θέλει το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως χρηματοδότη. Το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερα μέτρα λιτότητας αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ. Η επιμονή του ΔΝΤ σε συνδυασμό με την απροθυμία της Γερμανίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έφεραν τον Τσίπρα σε δύσκολη κατάσταση.

Η WSJ αναφέρεται και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αύριο, Παρασκευή, όπου σύμφωνα με πηγές από την Ελλάδα, θα της εξηγήσει ότι τα πολιτικά όρια για επιπλέον λιτότητα σε μια κοινωνία που επί χρόνια υποφέρει είναι συγκεκριμένα. Παρόλ’ αυτά η ανταπόκριση της Μέρκελ απέναντι σε ανάλογα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, όπως έχει δείξει η προϊστορία, είναι χλιαρή, παραπέμποντας τέτοιες αποφάσεις και συζητήσεις στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.


Με πληροφορίες από: wsj.com



Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive