Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ο Πούτιν, η αθώωση του Εφραίμ και ο έλεγχος του Αγίου Όρους


Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Του Εφραίμ, του άλλου μοναχού Αρσενίου, της γυναίκας του Βουλγαράκη που συνέτασσε τα συμβόλαια, στελεχών του κρατικού μηχανισμού, της ΚΕΔ που αντάλλασσαν τα ακίνητα του δημοσίου με τον βάλτο που είχε στην κυριότητά του το μοναστήρι.

Όλοι αθώοι και η υπόθεση, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει οριστικά και αμετάκλητα στο αρχείο. Δεν θα κρίνουμε αν η απόφαση είναι σωστή ή λάθος, προφανώς οι δικαστές κάτι θα ξέρουν παραπάνω. Επίσης, τι να πούμε για το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης; Ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατασυκοφαντήθηκε και το Βατοπέδι ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την πτώση του Καραμανλή; Να θυμηθούμε τους «αγώνες» που έδιναν τα τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ που τώρα έχουν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, για να αναδείξουν την υπόθεση και να την κάνουν σημαία προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ;

Κατά τη γνώμη μας, κάτι είχε γίνει τότε. Και πολιτικές παρεμβάσεις υπήρξαν και αξιόποινες πράξεις θα μπορούσαν να βρεθούν, εφόσον όμως οι δικαστές δεν βλέπουν τίποτε, πρέπει να σεβαστούμε την άποψή τους και απλά να υπογραμμίσουμε το πόσο εύκολα μπορεί να πέσει μια κυβέρνηση όταν συγκεκριμένοι πολιτικοί, μιντιακοί, επιχειρηματικοί κύκλοι το θέλουν.

Υπάρχει, ωστόσο, μια άγνωστη πτυχή της υπόθεσης, ίσως η πιο επικίνδυνη απ' όλες την οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται να αναδείξει και θα μας απασχολήσει σοβαρά στο άμεσο μέλλον. Αυτό λέγεται «ρωσικός παράγοντας» και ο διακαής πόθος της Μόσχας να ηγεμονεύσει στο Αγιο Όρος. Εν ολίγοις το σχέδιο του Πούτιν είναι να πάρει από την Ελλάδα τον έλεγχο του πιο σημαντικού, ίσως, θρησκευτικού κέντρου για τον παγκόσμιο χριστιανισμό.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι τον τελευταίο καιρό πέφτει πολύ... ρούβλι σε μοναχούς που κατοικοεδεύουν στο Αγιο Όρος. Γίνονται επισκέψεις στη Μόσχα και επιστρέφουν με βαλίτσες με λεφτά που άγνωστο που «επενδύονται». Ισχυρό ρόλο στην υπόθεση «ρωσικό Αγιο Όρος» παίζει ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος απελευθερωμένος πλέον από τα βάρη του παρελθόντος μπορεί να γίνει ο ισχυρός παράγοντας της μοναστηριακής κοινότητας.

Άλλωστε, οι σχέσεις του με τον Πούτιν είναι άριστες και κάποιες πληροφορίες λένε ότι η Μόσχα είχε εκδηλώσει τη δυσφορία της για τις διώξεις σε βάρος του Βατοπεδίου.

Στο μυαλό των Ρώσων, και κυρίως της Ρωσικής Εκκλησίας είναι ασφαλώς η κυριαρχία έναντι του Πατριαρχείου της Πόλης.

Πάντα υπήρχε η ιδέα της δημιουργίας ενός ορθόδοξου τόξου (Ρωσία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Σερβία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία) με πολιτικούς συνδετικούς κρίκους (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη) και με το Άγιον Όρος να γίνει ένα είδος ορθόδοξου Βατικανού, που θα διεμβόλιζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Έτσι, η Εκκλησία της Ρωσίας θα μπορούσε να γίνει το νέο κέντρο της παγκόσμιας ορθοδοξίας, όπως θέλει ο Πούτιν και πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι.


Ο ρόλος του Εφραίμ φαίνεται να είναι κομβικός και κάποιοι πλέον εκτιμούν ότι με την αθώωσή του θα παίξει το ρόλο του «μακριού χεριού» της Ρωσίας.

Λέγεται ότι ο ηγούμενος, στις συναντήσεις του με τον Πούτιν μετέφερε στον Ρώσο ηγέτη την τραγική κατάσταση της Ελλάδας και πίεζε για παρέμβαση της Μόσχας ώστε να μην καταδικαστεί ο ίδιος τονίζοντας ότι οι διώξεις του γίνονται λόγω των φιλορωσικών του αισθημάτων.

Όλα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να συνδυαστούν με τις προσπάθειες διείσδυσης της Ρωσίας στην Ελλάδα και στα πολιτικά πράγματα. 

Να θυμίσουμε τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Π. Καμμένος με το ρωσικό παράγοντα αλλά και τον Ιβάν Σαββίδη, καθώς και για τον πόθο του δεύτερου να εμπλακεί στην πολιτική. Ίσως όχι σε πρώτο ρόλο, αφού δεν ξέρει ελληνικά, αλλά βάζοντας μπροστινούς από τη Θεσσαλονίκη κι έχοντας τη δύναμη του ΠΑΟΚ και του καναλιού που θέλει να αποκτήσει.

Φαίνεται ότι το ρωσικό σχέδιο θα μπορούσε να μπει σε εφαρμογή ευκολότερα τώρα που το Βατοπέδι «καθαγιάζεται» και δικαστικά...

Βεβαίως, η Ελληνική κυβέρνηση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Εδώ δεν την νοιάζει αν θα πάρουν οι Τούρκοι μερικά νησιά θα την νοιάξει αν θα πάρουν τον έλεγχο του Αγίου Όρους οι Ρώσοι;
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive