Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ… ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ!



Το πόσο μεγάλη ταραχή αλλά και πόση ανασφάλεια προκαλεί στους Τούρκους και μόνο η ανάρτηση σε δημόσιο χώρο του ονόματος «Konstantiniye», δηλαδή Κωνσταντινούπολη, το δείχνει ένα πολύ χαρακτηριστικό επεισόδιο που έγινε αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη.



Συγκεκριμένα ο γνωστός Τούρκος καλλιτέχνης, Ahmet Güneştekin, ο οποίος είχε πάρει μέρος την περσινή χρονιά στην Μπιενάλε της Βενετίας με μια έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από την Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε για φέτος να μεταφέρει την έκθεση του στην ίδια την Κωνσταντινούπολη στο έμπορο κέντρο του Ataköy, αναρτώντας στη είσοδο της έκθεσης μια ταμπέλαμε την ονομασία, «Konstantiniye».



Τι ήταν να το κάνει αυτό ? Πανικός! Αμέσως εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις και όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά από πέντε ώρες από την εμφάνιση της ταμπέλας επενέβησαν και την κατέβασαν άρον-άρον αντικαθιστώντας την με την γνώστη «Ιστανμπούλ».

Αλλά δεν έφτασε αυτό. Με την επέμβαση του δημάρχου του Bakırköy, η έκθεση κατέβασε ρολά και έκλεισε οριστικά.

Ούτε πέντε ώρες δεν ανέχτηκαν οι «φίλοι» μας την καταξιωμένη ιστορικά ονομασία Κωνσταντινούπολη, καθώς όπως φαίνεται τους προκαλεί πανικό και μονό που την βλέπουν σε δημόσιους χώρους.

Αυτά να τα βλέπουν οι δικοί μας τουρκολάγνοι, που θέλουν την Θεσσαλονίκη, Selanık και την Κομοτηνή, Gümülcine, χάριν υποστηρίζουν της… προοδευτικότητας και της καταπολέμησης της ξενοφοβίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive