Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Οι πύλες της κολάσεως για την Ελλάδα δυστυχώς άνοιξαν


Οι πύλες της κολάσεως για την Ελλάδα δυστυχώς άνοιξαν με ευθύνη της... ανεύθυνης κυβέρνησης του κ. Τσίπρα ο οποίος μοιράζει γεύματα στο καινούργιο του γραφείο στη Θεσσαλονίκη ενώ δεν ξέρει τι του γίνεται.

Οι αποφάσεις του Ντάισελμπλουμ, του Ρέγκλινγκ δια χειρός Σόιμπλε για την 13η σύνταξη που έδωσε ο Τσίπρας, δείχνουν ότι οι δανειστές οδηγούν τη χώρα σε εκλογές. Οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά πάνε πίσω, τον Γενάρη και βλέπουμε, ενώ οι παροχές του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν δεν μπορεί να μη δοθούν, δημιουργούν ωστόσο ένα ιδιαίτερα σκληρό πεδίο στις συζητήσεις με την τρόικα. Το ξεκάθαρο άδειασμα στην κυβέρνηση από τους ξένους, με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, δείχνει ότι οι δανειστές «τελειώνουν» με το... βαμβάκι τον Τσίπρα. Κάτι που θα επιβεβαιωθεί στη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα. Ήδη οι διαρροές από το Βερολίνο λένε ότι οι Γερμανοί διαμηνύουν πως «έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως το προσφυγικό, να ασχοληθούμε. Δεν θα ασχοληθούμε με την πολιτική λύση του Τσίπρα».

Σε ανάλυση από τις Βρυξέλλες λίγο πολύ το νόημα ήταν «ο Τσίπρας μπλόφαρε στο πόκερ και οι δανειστές του είπαν... τα βλέπουμε». Ουσιαστικά δηλαδή του είπαν ότι οι τζάμπα μαγκιές δεν περνάνε τόσο εύκολα και οι δανειστές δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να προκαλέσουν πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Σε άλλο δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται ότι ο Τσίπρας θα ζητήσει επισήμως να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ρίχνοντας δηλαδή το γάντι στον Σόιμπλε που θέλει το ταμείο μαζί. Είναι προφανές ότι παίζεται ένα πολύ σκληρό παιχνίδι πόκερ, μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και δανειστών που δυστυχώς συνήθως αποβαίνει σε βάρος της Ελλάδας. Και να πούμε μερικές αλήθειες: Ο Τσίπρας έχει κάνει τεράστια εγκλήματα, δεν ήταν όμως έγκλημα η παροχή του βοηθήματος στους συνταξιούχους, έστω κι αν έγινε για προεκλογικούς – ψηφοθηρικούς λόγους και με λανθασμένο τρόπο.

Τα λάθη του είναι αυτά που οδηγούν στη ρήξη με τους δανειστές και στο deja vu της κρίσης του 2015. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου μπας και διασώσει μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο και καταγγέλλοντας την αδιαλλαξία του Σόιμπλε.


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive