Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σάλος στη Γερμανία: «Απέτυχαν παταγωδώς οι ελληνικές αρχές και δεν είναι η πρώτη φορά!»



«Αν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Αφγανού, θα τον είχαμε πιάσει» - «Όλες οι προκαταλήψεις κατά των ελληνικών κρατικών αρχών επιβεβαιώνονται» γράφει η Süddeutsche Zeitung«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές αποτυγχάνουν παταγωδώς», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης των Γερμανών Υπαλλήλων Δίωξης του Εγκλήματος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Focus» αναφερόμενος στην υπόθεση δολοφονίας της Γερμανίδας φοιτήτριας Μαρίας Λ.

Από την πλευρά της, η «Suddeutsche Zeitung» σχολιάζει ειρωνικά πως η περίπτωση του νεαρού Αφγανού δείχνει πως όλες οι προκαταλήψεις κατά των ελληνικών κρατικών αρχών μοιάζουν να επιβεβαιώνονται ενώ ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατών, CDU, Τόμας Στρομπλ ζητά δραστική αλλαγή σε ό,τι αφορά τους ανήλικες πρόσφυγες. «Εμείς τους παρέχουμε τα δικαιώματα που οφείλονται μόνο στους ανήλικες πρόσφυγες και γι 'αυτό πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά ποιος είναι ανήλικος και ο οποίος δεν είναι», δήλωσε ο Τόμας Στρομπλ στη Στουτγάρδη.«Θα γίνεται έλεγχος της ηλικίας με μία τυπική οστική ακτινογραφία», τόνισε ο αντιπρόεδρος του CDU και πρόσθεσε: «Πολλοί πρόσφυγες δυστυχώς δεν έχουν διαβατήριο μαζί τους, και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε, δυστυχώς, να επιβεβαιώσουμε την ηλικία που επικαλούνται».



Στο μεταξύ, τα περισσότερα γερμανικά δημοσιεύματα επισημαίνουν πως ο Αφγανός δολοφόνος της άτυχης Γερμανίδας δεν ήταν μόνο 17 ετών αλλά μεγαλύτερος. Διαφορετικά όμως αντιμετωπίζουν οι αρχές έναν ενήλικα και διαφορετικά έναν ανήλικο. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το σύστημα υποδοχής ανήλικων προσφύγων στην Ευρώπη φαίνεται πως χωλαίνει, υπογραμμίζουν οι γερμανικές εφημερίδες.

Ένα 24ωρο μετά την καυστική δήλωση του επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας στην εφημερίδα «Bild», Αντρέ Σουλτς, ο οποίος έκανε λόγο για κραυγαλέα αποτυχία των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μαρίας Λ. την οποία βίασε και στη συνέχεια σκότωσε ο Αφγανός Χουσέιν Κ., το «νούμερο 2» της γερμανικής Ένωσης των Υπαλλήλων Δίωξης του Εγκλήματος πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. O Σεμπάστιαν Φίντλερ φρεσκάρει τη μνήμη των αναγνωστών του περιοδικού με την περίπτωση του λαθρέμπορου Βλάτκο Β. από το Μαυροβούνιο, ο οποίος οκτώ μήνες πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, συνελήφθη από τις βαυαρικές αρχές σε αυτοκινητόδρομο του Μονάχου. Το σύστημα πλοήγησης στο αυτοκίνητό του έδειξε ότι είχε έρθει από το Μαυροβούνιο και είχε προορισμό μια διεύθυνση στο Παρίσι.



Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν μεταξύ άλλων δύο όπλα, οκτώ Καλάσνικοφ, τουφέκια με πυρομαχικά, ένα περίστροφο. Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για εγκληματία, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος και πέρασε τα όπλα μέσω των Βαλκανίων λόγω της ελληνικής προχειρότητας, δήλωσε ο Φίντλερ.

Δεδομένου ότι τα στοιχεία του καταζητούμενου Αφγανού δεν ήταν καταχωρημένα στο Σύστημα Πληροφόρησης Σένγκεν (SIS), δεν ταυτοποιήθηκε ως καταζητούμενος δράστης όταν τον Νοέμβριο του 2015 αιτήθηκε άσυλο στην αστυνομική διεύθυνση του Φράιμπουργκ, αναφέρει ο Γερμανός αντιπρόεδρος της υπηρεσίας . «Εάν οι Έλληνες είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, τότε θα είχε υποπέσει στην αντίληψή μας», είχε τονίσει την Πέμπτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αντρέ Σουλτς.

Τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το ζήτημα οι ελληνικές αρχές επέκρινε και ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας Μπούρκχαρντ Λίσκα. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά «θα τεθεί το ερώτημα γιατί ένας καταδικασμένος και βίαιος δράστης αποφυλακίστηκε τόσο γρήγορα και μπόρεσε μάλιστα να εγκαταλείψει και τη χώρα», δήλωσε στη «Rheinische Post».

Από την πλευρά του, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Τόμας ντε Μεζιέρ δεν έκρυψε χθες την έντονη δυσφορία του για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι ελληνικές αρχές και κυρίως για το ότι δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψής του, όταν δεν δηλώθηκε στο αστυνομικό τμήμα, ως όφειλε, μετά την αποφυλάκισή του.

«Εάν το είχαν πράξει, τότε ο δράστης θα είχε υποπέσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αντίληψη των γερμανικών αρχών ασφαλείας σε έναν έλεγχο ρουτίνας», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός προσθέτοντας πως όλα αυτά θα συζητηθούν τώρα με την ελληνική πλευρά.



Για την υπόθεση που συγκλονίζει τη Γερμανία, ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung».

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι η περίπτωση του νεαρού Αφγανού Χουσείν Κ. αποτελεί σύμβολο αποτυχίας της ευρωπαϊκής αποτυχίας για τους πρόσφυγες. «Όλες οι προκαταλήψεις κατά των ελληνικών κρατικών αρχών μοιάζουν να επιβεβαιώνονται. Άφησαν οι Έλληνες έτσι απλά τον Χουσεΐν Κ. να την κοπανήσει; Ύστερα από δυόμισι χρόνια αποφυλακίστηκε το φθινόπωρο του 2015 βάσει νόμου του τότε υπ. Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Επειδή οι φυλακές ήταν υπερπλήρεις και σε κακή κατάσταση, πολλοί έγκλειστοι αποφυλακίστηκαν πρόωρα. Πάντως ο κ. Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε τα μέτρα που έλαβε τότε. Η αποφυλάκιση του Χουσεΐν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά στάνταρ. Γι' αυτό και η κατηγορία ότι η Ελλάδα εξάγει εγκληματίες πρόσφυγες είναι καθαρός λαϊκισμός», υποστήριξε στη SZ.

«Αλλά και στη Γερμανία η προσοχή εστιάζεται τώρα στο σύστημα υποδοχής ανήλικων προσφύγων. Μήπως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα; Δεν είναι μυστικό: ο πειρασμός για τους πρόσφυγες είναι μεγάλος να εξαφανίσουν τα χαρτιά τους και να εμφανιστούν σαν ανήλικοι. Οι υπηρεσίες που τους προσφέρονται με αυτό το status είναι ασύγκριτα καλύτερες από ότι στα απλά κέντρα υποδοχής. Φαίνεται ότι ο Χουσεΐν είχε παρουσιάσει στην Ελλάδα έγγραφο με ημερομηνία γέννησης 1 Ιανουαρίου 1996. Αν το έγγραφο ήταν γνήσιο, τότε όταν έφθασε στη Γερμανία είχε κλείσει τα 20, αλλά δήλωσε ανήλικος».





Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive