Στο 54%-58% το «όχι» – Στο 42%-46% το «ναι» σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις
Προβάδισμα του «όχι» δίνουν τα πρώτα exit polls που δημοσιεύθηκαν αφού έκλεισαν οι κάλπες στην Ιταλία για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.
47 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ένα δημοψήφισμα και ένας πρωθυπουργός υπό παραίτηση. Η Ιταλία ψηφίζει στο κρίσιμο δημοψήφισμα και δεν αποκλείεται ο Ματέο Ρέντσι να έχει την τύχη του Ντέιβιντ Κάμερον.
Διάγγελμα Ρέντσι μόλις κλείσουν οι κάλπες
Ο Ματέο Ρέντσι, θα απευθύνει μήνυμα προς τον ιταλικό λαό, περίπου τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01.00 ώρα Ελλάδας), δηλαδή μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.
Μόλις κλείσουν οι κάλπες θα γίνουν γνωστά τα exit polls, αλλά τα πλήρη αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις 02.00 τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδας), όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει πει πως αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο κ. Ρέντσι θα μεταβεί τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα».
Ο πολιτικός αναλυτής της Corriere della Sera, Αλντο Κατζούλο, δήλωσε ότι αν επαληθευτούν τα exit polls το αποτέλεσμα θα είναι μια προσωπική και πολιτική ήττα για τον Ματέο Ρέντσι.
Ηδη ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά δήλωσε ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί στα επόμενα λεπτά.
«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά από νωρίς το απόγευμα, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, ξεπερνούσε το 57%.
Oπως αποδεικνύεται, λοιπόν, οι Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολιτικών και πήγαν στις κάλπες για το κρίσιμο Δημοψήφισμα όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την Ευρώπη των 28.
Τι ψηφίζουν οι Ιταλοί σήμερα
Ο Ιταλός πρωθυπουργός στοχεύει στην αποδυνάμωση της Γερουσίας, ώστε να διευκολύνεται η έγκριση των νομοσχεδίων, τα οποία μέχρι τώρα πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» από την ιταλική βουλή και τη Γερουσία.
Έτσι, το «τέλειο διθάλαμο σύστημα» με τα δύο σώματα, τη βουλή των αντιπροσώπων και τη γερουσία που έχουν ίσες εξουσίες και χαρακτήρισε τη χώρα από την ίδρυση του ιταλικού κράτους, καταργείται.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των γερουσιαστών από 315 θα μειωθεί σε 100, ενώ δεν θα εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία από το εκλογικό σώμα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά θα επιλέγονται από τα τοπικά συμβούλια.
Συνολικά, η Γερουσία θα αποτελείται από 74 τοπικούς συμβούλους, 21 δημάρχους και πέντε γερουσιαστές που θα διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι τελευταίοι, δεν θα είναι ισόβιοι γερουσιαστές όπως ισχύει ως σήμερα, αλλά η θητεία τους θα είναι επταετής με τη δυνατότητα ανανέωσης, ενώ η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται την ψήφο εμπιστοσύνης και της Γερουσίας, αλλά θα αρκεί εκείνη της βουλής.
Επομένως, ενισχύονται οι εξουσίες της κυβέρνησης, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους επικριτές της μεταρρύθμισης.
Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα εκλέγεται κατά την τέταρτη ψηφοφορία από τα δύο πέμπτα της βουλής και της Γερουσίας.
Την ίδια στιγμή, καταργείται το CNEL, το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας, το οποίο αποτελείται από 65 συμβούλους που πρόκειται να μετακινηθούν αν υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση.
Επιπλέον, καταργούνται οι νομοί γεγονός που αυτομάτως θα σημάνει και τη μείωση της δαπάνης για τη χρηματοδότησή τους.
Όλα αυτά, ενώ ενισχύεται το σενάριο δημιουργίας μίας μεταβατικής κυβέρνησης, αφού προηγηθούν οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα. Έχοντας τη στήριξη των κομμάτων, αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα περιοριστεί στην έγκριση του νέου εκλογικού νόμου και θα δώσει τη δυνατότητα για την διεξαγωγή εκλογών είτε το καλοκαίρι του 2017, είτε το 2018.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Ρέντσι αν επικρατήσει το «όχι», αναμένεται να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση πρωθυπουργικής εντολής πριν την επιστροφή στις κάλπες. Αντιθέτως, πρόκειται να εστιάσει στην «αναγέννηση» του Δημοκρατικού Κόμματος και να προετοιμαστεί για την εκλογική μάχη.
Παρά την αρνητική σύνδεση των ξένων δημοσιευμάτων, τα οποία προβλέπουν αναταραχή στις αγορές, περαιτέρω αστάθεια στη χώρα, παραίτηση της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, ακόμα και έξοδο από το ευρώ, οι Ιταλοί αναλυτές βλέπουν με πιο ψύχραιμη ματιά την επομένη του δημοψηφίσματος.
Ο Βολφάνγκο Πίκολι, επικεφαλής της εταιρίας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence, εκτιμά πως ανεξαρτήτως της έκβασης του δημοψηφίσματος η ψήφος δεν αναμένεται να είναι καθοριστική ούτε για τη χώρα, ούτε για την Ευρωζώνη, αλλά μόνο για την πολιτική πορεία του ίδιου του Ρέντσι.
Όπως αναφέρει ο Πίκολι, αν επικρατήσει το «όχι», το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σημειώνει προβάδισμα έναντι του «ναι», ενδέχεται να οδηγήσει τον Ρέντσι στην αποχώρηση από την εξουσία, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο που τάσσεται περισσότερο από θερμά υπέρ της καταψήφισης της συνταγματικής αναθεώρησης.
Εντούτοις, ακόμα και αν επικρατήσει το «όχι» και πραγματοποιηθεί το σενάριο των απαισιόδοξων που προβλέπει προκήρυξη εκλογών και νίκη του πεντάστερου κινήματος, δύσκολα ο πρώην κωμικός Γκρίλο θα καταφέρει να βρει συμμάχους για να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ σχεδόν αδύνατο από νομικής άποψης κρίνεται και το εγχείρημα εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου