Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ






Καθοριστική για την πορεία της Ευρώπης και όχι μόνο για το εσωτερικό των δύο ενδιαφερόμενων χωρών είναι η 4η Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία.

Δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει στη διοικητική δομή της Ιταλίας το αυριανό δημοψήφισμα, το οποίο ταυτόχρονα θα κρίνει το μέλλον και την ισχύ της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι.

Στην περίπτωση επικράτησης του «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο Ιταλός Πρωθυπουργός, οι αλλαγές στο διοικητικό σύστημα θα είναι ριζικές. Ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να παρέχει μόνο η Βουλή, ενώ θα μειωθούν οι δικαιοδοσίες της γερουσίας, οι οποίες θα αφορούν στις θεσμικές αλλαγές, τα εκλογικά συστήματα των περιφερειών και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στην κύρωση διεθνών συμφωνιών.

Ο αριθμός των γερουσιαστών θα μειωθεί από 315 σε 100, ενώ παράλληλα θα μειωθεί ο απαιτούμενος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αριθμός βουλευτών και γερουσιαστών. Προβλέπεται, επίσης, αύξηση του ελάχιστου ορίου υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε 800.000.

Επιπλέον, καταργείται το Cnel, το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας, μαζί με 110 νομούς της χώρας.

Τη στιγμή που το μέλλον των ιταλικών τραπεζών κρίνεται περισσότερο αβέβαιο από ποτέ και η Monte Dei Paschi di Siena, ο αρχαιότερος και τρίτος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, θα πρέπει να συγκεντρώσει πέντε δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μην καταρρεύσει εντελώς, το δημοψήφισμα προκαλεί διστακτικότητα στους επενδυτές και αβεβαιότητα στις αγορές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ιταλική οικονομία.

Την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων, ενώ πολλοί μιλούν για μια «επικείμενη κρίση της Ευρωζώνης» σε περίπτωση επικράτησης του «όχι».

Την ίδια ώρα, ο Ματέο Ρέντσι έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» θα παραιτηθεί, καθιστώντας έτσι το δημοψήφισμα σε ενός είδους ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, παρά το γεγονός ότι δήλωσε πως δεν πρόκειται η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές αν επικρατήσει το «όχι». «Εάν επικρατήσει το «ναι», η Ιταλία θα γίνει η ισχυρότερη χώρα στην Ευρώπη», δήλωσε την Παρασκευή

Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη, σε περίπτωση παραίτησης του Ρέντσι χάνουν έναν από τους βασικότερους συνομιλητές τους και συνδιαμορφωτή της πολιτικής που έχει παραχθεί το τελευταίο διάστημα σε οικονομικό επίπεδο.

Επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία
Με «κομμένη» την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, οι οποίες διενεργούνται εκ νέου, μετά από την αμφισβήτηση του πρώτου αποτελέσματος από τον ακροδεξιό υποψήφιο Χόφερ.

Ο υποψήφιος των Πράσινων Βαν ντερ Μπέλεν είχε επικρατήσει στην αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου με διαφορά 30.000 ψήφων, όμως ο Χόφερ προσέφυγε στη δικαιοσύνη και πέτυχε την ακύρωση του αποτελέσματος λόγω παρατυπιών στις επιστολικές ψήφους, οι οποίες είχαν κρίνει και το αποτέλεσμα.







Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive