Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Αυστριακές Εκλογές: τραγικές ομοιότητες με την άνοδο του Χίτλερ στην Γερμανία




Αυστρία: Βαθύτατη ανησυχία για την αυξανόμενη στην Ευρώπη απόσταση από τους δημοκρατικούς θεσμούς, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξή του ο δήμαρχος και κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ.

Τη βαθύτατη ανησυχία του για τη συνεχώς αυξανόμενη στην Ευρώπη απόσταση απέναντι σε δημοκρατικούς θεσμούς, ενόψει του σημερινού επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της αυστριακής πρωτεύουσας, η οποία είναι συγχρόνως ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, ο Μίχαελ Χόιπλ, ο θεωρούμενος ως ισχυρότερος πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών που ηγούνται της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαικό Κόμμα.

Οι Αυστριακές εκλογές ο Τραμπ, η Λεπέν και οι Ναζί του Χίτλερ


Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αυτό φαίνεται σαφέστατα και στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ, και στην Ευρώπη με την Μαρίν Λεπέν και άλλοι, κάνουν λόγο για "το σύστημα", και όποιος έχει ακόμη και μικρές μόνον γνώσεις ιστορίας, γνωρίζει πως αυτό ακριβώς ήταν το δημιούργημα της φαντασίας των ναζιστών, ακριβώς με αυτό κατασυκοφαντούσε τότε το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ τα κοινοβουλευτικά κόμματα, επιδιώκοντας να θέσει σε αμφισβήτηση την Δημοκρατία.

Αυτό είναι που του προκαλεί πραγματικά βαθιές ανησυχίες, καθώς είναι γεγονός ότι σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη υπάρχουν σημαντικές ομάδες οι οποίες απλά δεν έχουν καμία θετική σχέση με την κοινοβουλευτική δημοκρατία, σημειώνει ο Μίχαελ Χόιπλ.

Αναφερόμενος στη στάση της Σοσιαλδημοκρατίας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης επισημαίνει πως "πιστεύω πως θα πρέπει να ληφθούν πάρα πολύ, πάρα πολύ σοβαρά όλα αυτά τα ζητήματα. Οι εκλογές είναι μία συναισθηματική υπόθεση, είμαστε παιδιά του Ευρωπαικού Διαφωτισμού και ως εκ τούτου έχουμε την κατεύθυνση της σκέψης. Αυτό είναι καλό και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται, ωστόσο έχει πολλά να κάνει με τα περιεχόμενα της πολιτικής".

Κατά την άποψή του, πρέπει όμως κανείς να αναγνωρίσει πως, για παράδειγμα, στο θέμα της κοινωνικών παροχών, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα εκείνων που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, ωστόσο δεν ψηφίζουν τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά είτε απέχουν από τις εκλογές, είτε ψηφίζουν το (ΣΣ ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων.



"Για το λόγο αυτό θεωρώ σημαντικό πως πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να σταθούμε απέναντι στον συναισθηματισμό, καθώς η πατρίδα δεν είναι μόνον μία έννοια της παράδοσης, που εμφανίζεται στις ταινίες, αλλά είναι κάτι όπου οι άνθρωποι αισθάνονται σίγουρα και καλά, κάτι που όμως δεν το αισθάνονται οι αποδέκτες κοινωνικής βοήθειας, οι οποίοι αισθάνονται αποκλεισμένοι από την κοινωνία, και όλες αυτές τις συναισθηματικές έννοιες πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε θετικά, να αντεπεξέλθουμε", σημειώνει ο Μίχαελ Χόιπλ.

Οπως προσθέτει, αυτό συνέβη σε πολύ μικρό βαθμό στο παρελθόν και αντίστοιχα, πολύ περισσότερο θα πρέπει κανείς να ασχοληθεί τώρα με αυτό για να μπορέσει να επανακτήσει πάλι έδαφος.
Σε σχέση με την πάγια άρνησή του για συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης παρατηρεί πως ο ίδιος επιχειρηματολογεί αυτή την απόσταση που κρατά απέναντι σε αυτό το κόμμα, με τον πολιτικό πραγματισμό και, όπως σημειώνει, δεν πρόκειται για θέμα διάθεσης ούτε συμπάθειας, αλλά για το πόσο υπάρχει οποιαδήποτε σύγκλιση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Κόμματος των Ελευθέρων.

Το κόμμα αυτό, όπως ο ίδιος επισημαίνει, καταψηφίζει πάντα στην αυστριακή Βουλή όλα τα κοινωνικά μέτρα, όλες τις μεθόδους καταπολέμησης της φτώχειας και αποτελεί ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ότι δηλαδή είναι ο συνήγορος των φτωχών, που βέβαια είναι τελείως ανόητο "και για το λόγο αυτό δεν βλέπω σήμερα κανέναν απολύτως τομέα όπου θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με αυτό το κόμμα, όσον αφορά το περιεχόμενο σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο, για παράδειγμα στη Βιέννη αποτελεί ένα πραγματικό συνολικό έργο τέχνης".

Τέλος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Μίχαελ Χόιπλ επαναλαμβάνει πως το Κόμμα των Ελευθέρων είναι εναντίον των μέτρων ενσωμάτωσης, εναντίον των προγραμμάτων υποστήριξης των γυναικών, "είναι γενικά εναντίον των πάντων, που σε μεγάλο βαθμό συνιστούν την υψηλή ποιότητα ζωής στην πόλη" και ο ίδιος πραγματικά δεν βλέπει να υπάρχει η οποιαδήποτε σύγκλιση στο περιεχόμενο για μία κυβερνητική συνεργασία με τους Ελευθέρους.


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive