Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Αγωνία για το αποτέλεσμα στην Ιταλία-Πάνω από 60% η συμμετοχή



Κάναμε καλή δουλειά, δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος ψήφισε στη Γένοβα, "αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι κάλπες για το ιταλικό δημοψήφισμα κλείνουν στις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας (24:00 ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το ποσοστό συμμετοχής που στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα ήταν 57% αναμένεται να ξεπεράσει το 60%.

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. 

Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ».


Λίγο έξω από τη Ρώμη, στο Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, όταν κλείσουν όλες οι κάλπες, θα αρχίσει η καταμέτρηση και των ψήφων των απόδημων Ιταλών. Μια ιδιαίτερα αναλυτική διαδικασία, δεδομένου ότι τις περασμένες ημέρες, μέλη του μετώπου του «όχι» είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο νοθείας, στην επιστολική ψήφο των απόδημων Ιταλών.

Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί, αύριο, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα». 

Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.


πηγη
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

FACEBOOK

Blog Archive